Egy napon gondoltam egyet, hogy feldobom egy kicsit a szokásos májkrémes kenyeret némi rákarikázott retekkel, jobban is néz ki, meg finomabb is... hát elég nagy ellenállásba ütköztem Mimi felől.
- Hát ez mi? Ezt nem kérem! ... és már pakolta is le a kenyérről a karikákat nem kicsi undorral az arcán, majd nagy nehezen lenyomta a torkán a már a retektől "szennyezett" májkrémes kenyeret. :(
Tegnap bevásárlás közben a zöldségesnél eszembe jutott az előző jelenet, és ki is találtam hozzá egy sztorit, így gyorsan bepakoltam egy friss csomag retket a kosaramba. Hazaérve a vacsora felől érdeklődtem, de nem volt éhes (mire is számíthattam volna?), így megkérdeztem tőle:
- Mimi, segítesz nekem elkészíteni egy egércsaládot zöldségekből?
Felcsillant a szeme, és ujjongva mondta: Hát persze!
- Akkor itt van néhány retek, meg paradicsom és mosd meg jól alaposan őket!
Az áttörés
Az előkészületek közben pedig látva hogy miket csinálok, folyamatosan kérdezősködött afelől, hogy: - A retek az földben nő? Ezt locsoltuk a Mamiéknál is? Melyik állat szereti? A levelét miért dobjuk ki? A tojásokból mi lesz majd? A pipik is megnőnek? ... és még vagy száz hasonló kérdés a többi alapanyaghoz is.
Elkészülve a kis "egércsaláddal" nagyon elégedett és boldog volt - igaz a főtt tojáson kívül másból nem evett, de legalább megismert számos új és hasznos dolgot, plusz egy jó kis közös program lett így ez az egész egyben. Első lépésnek nem is rossz! :)
Hogyan készül?
Hozzávalók:
- 1 csomó retek, 1 paradicsom, 2 tojás, vegyes salátakeverék
- a gombafejek díszítéséhez: házi majonéz vagy tejföl (természetesen laktózmentesen)
Elkészítési idő: 15 perc
Alaposan mossuk meg a zöldségeket, majd rakjuk fel a tojást főni (forrástól számítva 5 percig). Amíg felforr a víz a többit el is tudjuk készíteni. Fogjunk egy retket, vágjunk le egy kicsi rész az oldalából, mert ez lesz majd az egér talpa, hogy ne guruljon el. Ezután 2 retket karikázzunk fel, ezek lesznek a fülei. Állítsuk talpra és vágjunk egy-egy bemetszést, majd tegyük fel a füleket. Így teszünk mindegyikkel.
Egy tányérba beleszórjuk a salátakeveréket, a paradicsomokat félbevágjuk és kiszedjük a belülről a magokat - ez lesz majd a gomba kalapja.
A megfőtt tojásokat megpucoljuk a salátalevelek közé helyezzük (szintén talpat vágunk, hogy ne dőljenek el), majd a tetejükre a félbevágott paradicsomokat. A kalapokat pettyekkel díszítjük és ezután elhelyezzük köréjük az egércsaládot.
Tadam, kész is vagyunk! :)
TIPP:
1) Ezzel a megoldással bármelyik eddigi salátádat feldobhatod, a vendégek imádni fogják!
2) A salátaöntetet és a házi majonézt ízesítheted ízlésednek megfelelően.
Ha elkészültél vele, írd meg élményeid, vagy oszt meg egy fotón itt, hogy mások is lássák!
üdv...